Wat weten we over een bipolaire stoornis?

Bipolaire aandoeningen worden een ziekte van de eeuw genoemd. Nadat sommige sterren publiekelijk in ziekte waren toegelaten, bijvoorbeeld, begon actrice Katherine Zeta-Jones of schrijver Stephen Fry, de samenleving loyaler aan deze kwaal. Maar ondanks het feit dat we vaak horen over bipolaire aandoeningen, wat we echt over hen weten?

“Bipolariteit – dit zijn scherpe veranderingen in stemming – als je huilt, lach dan”. Stemmingsveranderingen zijn kenmerkend voor gezonde mensen. Maar als een persoon wordt gekenmerkt door scherpe overgangen van euforie naar iedereen -consumerende droefheid en hij ervaart uit deze moeilijkheid in het dagelijks leven – is het de moeite waard om te raadplegen met een specialist. Elke bipolaire aandoening veroorzaakt bepaald ongemak en hangt in meer of mindere mate af van de persoon zelf. Meestal veranderen mensen met een dergelijke diagnose niet in een oogwenk, maar tegelijk Want risico verschijnt in relaties.

Na de periode van opwinding en euforie passeert de meest depressie. Het is bekend dat ernstige vormen van wanorde helaas kunnen eindigen: 5% van de mensen met een bipolaire stoornis eindigt in zelfmoordlevens. Bipolariteit is een ernstige psychische aandoening en moet altijd worden vergezeld door passende zorg en therapie.

Op ons verzoek is Christian Gay, psychiater, auteur van de bipolaire stoornissen (Les Problemen Bipolaires, Dunod, 2013), opmerkingen over de meest algemene overtuigingen over het onderwerp bipolariteit.

Als de stemming zonder reden verandert, lijdt een persoon aan een bipolaire aandoening?

Christian Gay: Het is niet zo eenvoudig. Bipolariteit wordt voornamelijk gekenmerkt door manische opwinding, veranderende afleveringen van depressie. Dat wil zeggen, in het centrum van de bipolaire stoornis – de staat van excitatie, die verschilt van de “gezonde” toestand van euforie. Gedurende meerdere dagen ontwikkelen de volgende symptomen zich gedurende meerdere dagen in een persoon: slapeloosheid, ontbinding, springende gedachten, snelle verandering van aandachtsobjecten, hypersocialiteit, verhoogde dorst naar communicatie met mensen, hyperseksualiteit … bipolariteit is een complexe ziekte, intensiteit en manifestaties van die variëren afhankelijk van het individuele temperament, de frequentie en intensiteit van afleveringen van prikkelbaarheid of depressie bij elke individuele patiënt.

Vroege diagnose van bipolaire aandoeningen

Verdronken bipolariteit voor tien ziekten, die meestal een handicap veroorzaken. Gezondheidszorgautoriteiten over de hele wereld streven naar vroege detectie van bipolaire aandoeningen om zelfmoordpogingen te voorkomen (volgens statistieken probeert elke patiënt minstens twee keer zelfmoord te plegen in zijn leven). In de adolescentie is bipolariteit bijna onmogelijk te diagnosticeren. De meest productieve strategie bij het identificeren van bipolaire aandoeningen is educatieve activiteit.

Alle mensen zijn potentieel bipolair?

NAAR. G.: De prevalentie van bipolaire aandoeningen over de hele wereld is 1-2% van de bevolking. Als u rekening houdt met de milde vorm van bipolaire stoornis, evenals cycloth, dan zal de verhouding iets hoger zijn – ongeveer 5% van de bevolking. Volgens de laatste gegevens is dit iets meer dan de indicatoren van schizofrenie, die lijdt aan 1% van de bevolking.

Bipolaire aandoeningen zijn een ziekte van de eeuw?

NAAR. G.: Zo’n oordeel is overal wijdverbreid, maar absoluut verkeerd. Bipolaire aandoeningen bestaan ​​sinds onheuglijke tijden en staan ​​eerder bekend als “manische depressie”. De ziekte beïnvloedt alle lagen van de samenleving en is inherent in beide verdiepingen. Dat wil zeggen, bipolariteit is niet iets nieuws en is niet kenmerkend voor een bepaalde klasse (“ziekte van wetenschappers”, zoals het soms wordt genoemd). Bipolariteit is een gevolg van neurobiologische disfunctie, waarvan de oorzaken talrijk en extreem verwarrend zijn. Niettemin kan niet worden ontkend dat er een zekere aanleg is – genetisch en psychologisch. In dergelijke gevallen vervult de omgeving de functie van de trigger van de bipolaire stoornis, en elke stressvolle situatie kan dienen als een katalysator (dood van een geliefde, breuk van relaties, stress).

Als een van de geliefden ziek is ..

De rollen van iedereen in de familie moeten duidelijk https://geilworden.com/het-ontkrachten-van-de-mythes-rond-het-vrouwelijk-orgasme/ worden verspreid. De familie moet liefde tonen en de wens tonen om te helpen, maar in geen geval opzichters of strikte leraren voor de patiënt worden. Daarom is het zo belangrijk dat gezinnen goed worden geïnformeerd over de kenmerken van de ziekte en deelnemen aan de ontwikkeling van een patiëntenzorgplan. En zelfs op de moeilijkste momenten moeten geliefden niet vergeten dat een persoon met een bipolaire aandoening helemaal niet doet wat hij wil, of “speciaal ondanks” zijn gedragskenmerken een gevolg van de ziekte.

Bipolaire aandoeningen kunnen niet worden genezen.

NAAR. G.: Bipolaire aandoeningen zijn redelijk goed om te behandelen met behulp van drugs stabiliserende stemming, anticonvulsiva, evenals enkele antipsychotische medicijnen. Samen met de behandeling van drugs is het belangrijk dat een persoon voor zichzelf zorgt – om overmatig stressvolle situaties te voorkomen, een gezonde levensstijl te leiden, zijn reacties elke dag te observeren. Helpt om het hoofd te bieden aan de ziekte en deelname aan speciale steungroepen. De positieve impact van meditatie, sommige soorten gedrags- en cognitieve psychotherapie werd opgemerkt.

Als ik een bipolaire stoornis had, zou ik het zeker weten!

NAAR. G.: Sommige vormen van de ziekte kunnen lange tijd onopgemerkt blijven. De zo -aangeduurde hypomanie wordt gekenmerkt door periodes van matige opwinding en gaat niet zo duidelijk door, maar kan ook worden vermomd als andere aandoeningen – alcoholisme, angst en dergelijke. Vaak vinden we bipolaire aandoeningen bij mensen die een depressiebehandeling zoeken. Cyclotimium in de intensiteit van manifestaties is een matige aandoening, maar vanwege frequente terugvallen kan het kwalitatief de levensduur van de patiënt beïnvloeden en kan in sommige gevallen zonder de juiste therapie ook in een bipolaire stoornis gaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *